Taliansko

 

 

Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších. Využíva rôzne druhy mäsa a rýb, zeleninu (uvarenú na mnoho spôsobov) a cestoviny. Talianska kuchyňa je ďalej známa pestrým výberom plniek, zmrzliny, dezertov. Vo svete sú rozšírené rôzne druhy talianskych syrov a medzi najznámejšie talianske jedlá patrí pizza. Podľa využitia miestnych poľnohospodárskych plodín sa delí na tri druhy: severnú, strednú a južnú.

Rovnako ako kuchyňa iných stredomorských krajín je veľmi bohatá a pestrá vďaka rôznym kultúrnym a národným vplyvom (Kelti, Gréci, Etruskovia, Rimania, Arabi, Normani, Rakúšania, Španieli, a ďalší).

 

Recepty

Zemiakové Gnocchi so smotanovou rukolou

03.03.2013 13:45
Zemiakové Gnocchi so smotanovou rukolou   - 1000g zemiakových gnocchi - 15g masla - 2 strúčiky cesnaku - soľ - mleté čierne korenie - 100ml olivového oleja - 300ml smotany - 100g parmezánu v celku - 300g čerstvej rukoly   Príprava   Zemiakové gnocchi pripravíme v osolenej vode podľa...

Gnocchi s hubovou omáčkou

03.03.2013 13:40
Gnocchi s hubovou omáčkou - 1000g zemiakových gnocchi - 600g čerstvých šampiňónov - 1 cibuľa - 2 PL olivového oleja - čerstvý tymián . mleté čierne korenie - 300ml kuracieho vývaru - 200ml somtany 30% - soľ Príprava   Zemiakové gnocchi uvaríme v osolenej vode podľa návodu.      ...

Široké rezance s lososom

02.03.2013 20:40
Široké rezance s lososom     - 600g širokých rezancov - 400g mrazených filiet z lososa - 1 citrón - 2 strúčiky cesnaku - 200ml smotany 30 % - soľ   Príprava   Široké rezance uvaríme v osolenej vode al dante ( tvrdší na skus.)   Kým budú cestoviny pripravené, na tenké plátky...

Brokolicový krém

02.03.2013 19:46
Brokolicový krém    - 400g čerstvej brokolice - 1l mlieka - 200ml smotany 30 % - 1 strúčik cesnaku - 1 PL hotovej zápražky - 50ml olivového oleja - mleté čierne korenie  - soľ    Príprava   Mlieko a smotanu uvedieme do varu. Okoreníme, vložíme brokolicu a ponorným...

Šalát z morských plodov

02.03.2013 19:39
Šalát z morských plodov   - 900g mrazených morských plodov - 100g stopkového zeleru - 1 žltá paprika - 1 červená paprika - 1 strúčik cesnaku - 2 citróny - 4 PL olivového oleja - 4 PL vinného octu - soľ   Príprava   Plody mora pozvoľne rozmrazíme. Papriku nakrájame na jemné kocky,...

Šalát so cherry paradajkami a olivami

02.03.2013 19:23
Šalát so cherry paradajkami a olivami   - 500g cherry paradajok - 250g černych olív - vínny ocot - zväzok čerstvej bazalky - 50 ml olivového oleja - soľ   Príprava Cherry paradajky umyjeme a nakrájame na polky. Olivy zlejeme a nasypeme do misky spolu s paradajkami, ochutíme octom,...

Rukolový šalát so sušenými paradajkami a parmezánom

02.03.2013 19:20
  Rukolový šalát so sušenými paradajkami a permezánom         200g čerstvej rukoly 200g paradajok 100g parmezánu vcelku 100ml olivového oleja Soľ Vínny ocot     Príprava   Paradajky nakrájame na tenké plátky a na papieri na pečenie sušíme...

Bruschetta s paradajkami a parmezánom

02.03.2013 18:57
Bruschetta s paradajkami a parmezánom - bageta - 500 g paradajok - 2 strúčiky cesnaku - 1 zväzok bazalky - 3 PL olivového oleja - 50 g parmezánu - soľ     1  Bagetu nakrájame na 2 cm široké plátky a opečieme po oboch stranách na suchej panvici dozlatova.   2  Paradajky...